
Bruger du sparepærer eller endda de gamle glødepærer? I så fald smider du penge ud af vinduet.
Glødepæren bruger ekstremt meget strøm, fordi en stor del af energien omdannes til varme i stedet for lys. Om sommeren er det derfor ren energispild, men selv om vinteren spilder de energi, fordi elvarme er dyr varme. Desuden holder en glødepære kun i ca. 5.000 timer
Nogle mennesker benytter glødepærer som et politisk statement til EU, og det kan jeg i princippet kun respektere. Men EU er i bund og grund ligeglade med om du bruger en glødepære derhjemme og smider en formue efter elselskabet og staten. Brug hellere din sunde fornuft, spar på elregningen og tag hånd om din økonomiske frihed.
Sparepærer er mindre strømsugende end glødepæren, og den holder længere. Men sparepæren er fyldt med kviksølv, der som bekendt er meget giftigt, og den er længere tid om at opnå fuld lysstyrke. Og selvom sparepæren er et betydeligt skridt i retning mod en lavere elregning, så bliver den alligevel slået på målstregen af LED pæren.
LED sparer på elregningen
LED står for Light-emitting diode. Der er ikke kviksølv i LED, men de indeholder bly og arsenik. Men modsat sparepærer består LED’ere ikke af én stor beholder (selve pæren), som spreder giftstofferne i hele huset, skulle man ved et uheld tabe den på gulvet. LED pærer består af ganske små og solide dioder, i stil med billedet ovenfor. Selvom glasset måtte sprænges, går dioderne sjældent i stykker af at blive tabt på gulvet, og skulle skaden alligevel ske, vil det med stor sandsynlighed kun være én af de små dioder.
En LED pære forventes at holde i 20.000 – 30.000 timer, eller omkring 20 – 30 år ved almindelig brug!
LED teknologien er snart 100 år gammel, men indtil for ganske nylig har prisen været alt for høj til at det kunne betale sig at bruge dem som substitut for andre lyskilder. Det har heldigvis ændret sig. I dag koster de stadig mere end andre almindelige lyskilder, men de er faldet så meget i pris, at strømbesparelsen gør dem til meget attraktive alternativer.
Et regneeksempel
Hansen, Jensen og Pengepugeren har hver deres hjemmekontor med samme lysbehov. De har alle lyset tændt i 1.000 timer om året og en kWh pris på 2,10kr.
Hansen benytter en 60W glødepære købt online til 25 kr.
Jensen benytter en 11W sparepære købt til 15 kr.
Pengepugeren benytter en 7,5W LED til 50 kr.
Efter 20 år har Hansen betalt 100 kr i pæreindkøb og 2.520 kr. I strøm. I alt 2620 kr.
Jensen har betalt 30 kr i pæreindkøb og 462 kr. I strøm. I alt 492 kr.
Pengepugeren har betalt 50 kr. I pæreindkøb og kun 315 kr. i strøm. I alt 365 kr.
Glødepæren er et åbenlyst uhensigtsmæssigt valg, med mindre man vil smide penge ud af vinduet. Umiddelbart er forskellen mellem sparepære og LED lille over selv en lang periode, men dels tæller hver en øre, dels undgår man at bekymre sig om faren ved et eventuelt ødelagt sparepære. Endvidere er det de færreste som kun har én lyskilde i hele boligen. Selv en lille bolig har let 10 regelmæssigt benyttede lyskilder. Her vil besparelsen være 1.270 kr, eller 63,50 hvert år.
Hvad med Halogen?
En anden lyskilde er halogenlys. De benytter for det meste den lidt mindre udbredte GU10 fatning. Heldigvis kan man i dag også købe LED med GU10, og her er der store strømbesparelser at hente.
Et typisk halogenspot holder normalt kun i 1.000 timer og bruger 35W. I Pengepugerens gangareal havde vi oprindeligt et flot lyssystem med 6 halogenspots. Det oplyser gangen, som ellers ville have været mørk og utilgængelig. De 6 halogenspots bruger 6 x 35 = 210W hver time, de er tændt. Hvis de er tændt 2 timer hver dag, brænder de 153,3kWh om året. Det er 320 kr. alene for oplysning af gangarealet, hvilket jo er en absurd høj udgift. Derfor udskiftede jeg systemet med 5W LED spots. De 6 LED bruger således mindre strøm end én af de gamle halogenspots.
Ved same forbrugsmønster vil den nye belysning årligt koste os 54 kr. De 6 LED kostede 240 kr. hvorfor besparelsen vil være tjent hjem på lidt over ét år. Over 20 år ville hvert af de 6 halogenspots være blevet udskiftet mindst 14 gange, hvorimod de nye LED kun har opbrugt knap halvdelen af deres levetid. Samlet besparelse: 7.329 kr.
I dag har vi udskiftet alle (undtagen én enkelt) pærer med LED, til en samlet årlig besparelse på ca. 1.500 kr. i strøm alene. Vi har brugt ca. 1.000 kr. på at købe nye pærer. De sparede eludgifter vil blive investeret eller brugt til at afbetale huslånet. Forudsat et afkast på 6 % p.a. vil det medføre en gevinst på godt og vel 20.500 kr. over 10 år, uden at vi har gået det mindste på kompromis med vores levestandard!
5 kommentarer til “Skift til LED og spar mange tusinde kroner på elregningen”