Hvad koster det at have børn? (3. år)

børn, sut

Siden Baby Pengepugerens første fødselsdag, har jeg nøje holdt øje med hvad det koster at være forældre. Ikke så meget for vores egen økonomis skyld, men fordi det er en omdiskuteret emne.

De fleste har nok hørt, at det koster en million at opfostre et barn fra første dag til 18-års fødselsdagen. Det har “man” tilsyneladende regnet sig frem til, men hvor er empirien? Hvor mange real-life beregninger findes på udgifterne ved at have børn?

Denne artikel om hvad det koster at have børn er tredje afsnit i Pengepugerens serie om de monetære udgifter ved at være forældre. Du kan læse alle afsnit herunder. Hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet, modtager du også besked om fremtidige opgørelser.

Siden sidste opdatering havde jeg dog glemt at følge op på hvad det koster at være forældre. Jeg har naturligvis troligt indsamlet den nødvendige data, men ikke fået publiceret en artikel.

Indtil nu.

I mellemtiden er der kommet endnu en dreng til. Han blev dog født sidst i november, og da Baby Pengepugeren (som ikke er en baby længere) er fra 30. oktober, er lillebror ikke med i beregningerne før artiklen til efteråret 2017.

Hvad kostede 3. år?

Alt i alt har vi haft udgifter for 45.178,41 kr. og modtaget 17.964 kr. i børnefamilieydelse i det 3. leveår. Dvs. en økonomisk nettoudgift på 27.214.41 kr. Og en øget livskvalitet på ∞, men det er en anden sag.

Som vist i tabellen er det især pasning, der trækker tænder ud. Alle andre udgifter har været minimale. Madudgifter (og andre dagligvarer) er ikke medregnet, men det har endnu ikke været nødvendigt at hæve beløbet fra de 3.000 kr., som har ligget fast i årevis. Så han spiser (naturligvis), men p.t. ikke mere end at det kan dækkes inden for rammerne af vores sædvanlige dagligvarebudget.

Pasningsudgifter fremadrettet

Selvom at også 3. år især kostede i børnepasning, er det en midlertidig udgift. I juli startede han i børnehave, og da det er betydeligt billigere end dagpleje, vil denne udgift være næsten halveret ved udgangen af det 4. år.

Bleer

Indkøb af bleer har aldrig været en udgift, som fyldte meget i budgettet, men den blev endnu lavere på 3. år, og faldt til sidst helt fra, da han lærte at gå på toilettet. Far er meget stolt.

Tøj

En gang imellem skal man også købe tøj. De vokser jo hurtigt i den alder. Heldigvis sælger Bilka tøj til børn i en udmærket kvalitet, og hvorfor skulle man smide pege efter dyrt børnetøj, når de vokser ud af det længe inden de kan nå at slide det op?

Sko skal dog helst være af lidt højere kvalitet, at hensyn til barnets fødder. Her har mormor og morfar nogle gange givet et par sko, så den reelle udgift til tøjkøb har være lidt højere end de 1.046,95 kr., men ikke i et niveau der ville sprænge banken.

Kort sagt

Hvis vi ser bort fra udgifterne til børnepasning, har vi samlet set haft minimale udgifter forbundet med at være forældre. Vi forkæler ham med en del legetøj, som i bund og grund ikke er en nødvendig udgift, man han bliver så glad, at det er svært at lade være.

Børneudgifter i perspektiv

I samme periode som vi brugte 45.178,40 kr. på Baby Pengepugeren, da brugte vi også 47.000 kr. på transport. Man kan således sige, at et barn koster os det samme som kørsel til og fra arbejde plus diverse smutture. Men meget, meget sjovere :-)

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

8 kommentarer til “Hvad koster det at have børn? (3. år)

 1. Super sjovt at følge med i jeres regnskab.
  Blev selv far i december 2016 og har siden oprettet et nyt tag i spiir for at holde styr over udgifterne.
  Har dog lidt svært med bleer, mælkeerstatning og tøj da det falder i samme butikker, og bonner, som dagligvarerne.

  /Daniel

  1. Tillykke med det første barn :-)

   Ja, det er lidt svært at holde styr på udgifter fra dagligvarebutikkerne.
   Jeg indtaster normalt indkøb på YNAB app’en med det samme. Alternativt kan jeg ofte se kvitteringen på MobilePay app’en, og indtaste det senere.

 2. Hej pengepuger,

  Hvornår kan vi forvente en opdatering :-) jeg venter i spænding.

 3. Pingback: Hvad koster det at have børn? (5. og 2. år) - Pengepugeren
 4. Pingback: Hvad koster det at have børn? (6/7. og 3/4. år) - Pengepugeren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com