Hvad koster det at have børn? (4. + 1. år)

børn, sut

Så gik der sørme et år mere, og det er til tid til at opdatere føljetonen og beregne udgifterne forbundet med at have børn.

Siden sidste opdatering kom endnu en lille Pengepuger til verden. Lillebror er født godt en måned efter storebrors 3-års fødselsdag, så jeg overvejede, hvordan han kunne inkluderes i den årlige opgørelse.

For at kunne fastholde samme årlige opdatering for udgangen af oktober er tallene for lillebror fremskrevet til et helt år. Dvs. for hver 11 kr., opregnes til 12 kr.

Denne artikel om hvad det koster at have børn er fjerde afsnit i Pengepugerens serie om de monetære udgifter ved at være forældre. Du kan læse alle afsnit herunder. Hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet, modtager du også besked om fremtidige opgørelser.

Indholdsfortegnelse

Hvad kostede det at have børn i 4 plus 1 år?

Herunder er den samlede oversigt, over hvor meget vi har forbrugt frem til og med oktober 2017. Som altid er det uden afledte udgifter, såsom vand og varme.

Mad medregnes heller ikke, da det dels er svært at differentiere. Dertil har det endnu ikke være nødvendigt at hæve vores månedlige budget for dagligvarer. Den dag vi er nød til at hæve madbudgettet, må jeg finde en metode til at vurdere, hvor meget de spiser for.

Udgifter ved at have børn

For storebror var udgifterne en del lavere end året før. Han stoppede helt med at bruge bleer, så den kategori er dags dato væk.

Og som altid er udgiften til pasning den absolut største post. Men børnehave koster betydeligt mindre end dagpleje, hvorved den udgift blev næsten halveret fra 38.000 til 23.000 kr.

De samlede udgifter for storebror er i alt faldet med knap 15.000 kr.

Opdatering 11.januar 2018: Vi modtog dertil 14.220 kr. i Børne- og ungeydelse, hvormed de samlede nettoudgifter til storbror således var 16.334,28 kr.

Legetøj og LEGO

Igen i år har vi brugt mange penge på legetøj. Den udgift kunne sagtens skæres drastisk, hvis vi ville. Men det er svært at lade være, for storebror bliver så glad.

En meget stor del af udgiften er LEGO, som jeg anser for sundt og lærerigt legetøj. Vi hygger os også gevaldigt ved sammen at bygge alverdens ting fra flyvemaskiner til brandbiler og røverborge. Han er efterhånden bedre til at bygge LEGO end mor og far, og lillebror er lige så vild med DUPLO.


Børnetøj

Børn af samme køn kan som bekendt bruge det samme tøj. Vi har derfor ikke brugt en krone på lillebrors beklædning, og har alligevel tonsvis af tøj i skabene.

Vi har også nogle fantastiske naboer med en søn, som er lidt ældre end storebror. Vi har modtaget rigtig meget tøj fra dem, og har derfor ligeledes kunnet spare lidt på den konto. Alligevel er udgifterne til sko og lidt andre nødvendigheder løbet op i knap 2.000 kr., til trods for at vi bestemt ikke går efter mærkevarer.

Hvad koster lillebror?

Lillebror har været næsten gratis i drift. Dog lukker små babyer næsten lige så meget afføring ud som en typisk folketingskandidat, og det koster i bleer.

De 2.100 kr. på diverseposten dækker primært over juridiske dokumenter og udgifter til pas. Begge børn har dobbelt statsborgerskab, og det koster lidt i administrationsudgifter det første år.

Opdatering 11.januar 2018: I samme periode modtog vi 17.964 kr. i Børne- og ungeydelse. Det vil sige, at lillebror reelt har givet et finansielt “overskud” på 13.749,87 kr. … Hvis vi vel og mærke ikke medregner alternativomkostninger i form af manglende lønindtægt fra Fru Pengepugeren.

Alt i alt

Siden oktober 2013 har vi haft udgifter for ca. 150.000 kr. forbundet med at være forældre. Det er ikke småpenge, men bestemt hver en krone værd. Og hvis man administrerer sine penge ordentligt, er børn bestemt ikke en hindring for at opnå økonomisk uafhængighed. Det tager en anelse længere tid, men er også meget sjovere.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

15 kommentarer til “Hvad koster det at have børn? (4. + 1. år)

 1. Tak for endnu et godt indlæg.
  Uanset om man har børn eller ej, er det interessant at se en opgørelse af udgifterne, også som en stille, saglig kommentar til det evindelige mantra om at “det er EKSTREMT dyrt at have børn”.

 2. Det er da interessant, at “lillebror” ligefrem giver overskud når man tager børnepengene med i regnestykket :)

 3. Interessant!

  Har du indregnet indtægtstab i form af barselsdagpenge og manglende arbejdsgiverbetalt pension i barselsperioden, samt eventuelle barns sygedage udover første ( og eventuelt 2.) betalte, barns sygedag?

  1. Hej Charlotte

   Jeg vil gerne have, at opgørelserne er generelle, og at de fleste kan tage udgangspunkt i tallene. Da tabt lønindkomst mv. varierer meget fra person til person, har jeg ikke inkluderet det. De fleste kan bedst selv lave den beregning med udgangspunkt i egen specifikke økonomiske situation.

   Der er dog ingen tvivl om, at disse alternativomkostninger er ganske store. Jeg overvejer også at inkludere dem i en sidebemærkning næste år.

 4. Hej Pengepugeren
  Generelt mange tak for alle dine fine indlæg – jeg læser hver og én med fornøjelse!

  Kommer der opdatering på omkostningerne ved at have børn? :-)

 5. Børnepenge og børnebidrag er et væsentligt bidrag til økonomien. Hvis forældrene også er skilt, kan det være endnu større og faktisk give et overskud på økonomien, hvis man ellers forvalter sine penge fornuftigt.

  Mvh
  Henriette.

 6. Pingback: Hvad koster det at have børn? (2. år) - Pengepugeren
 7. Pingback: Hvad koster det at have børn? (1. år) - Pengepugeren
 8. Pingback: Hvad koster det at have børn? (3. år) - Pengepugeren
 9. Pingback: Hvad koster det at have børn? (5. og 2. år) - Pengepugeren
 10. Pingback: Hvad koster det at have børn? (6/7. og 3/4. år) - Pengepugeren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com