Hvad koster det at have børn? (5. og 2. år)

Barn og penge

Med en vis forsinkelse kommer her femte opgørelse over, hvad det koster os at være forældre.

Som bekendt har vi ikke længere udgifter til børnepasning. Derfor afspejler vores udgifter ikke længere flertallet af danske forældre. Måske kan alligevel være interessant for forældre, som overvejer at hjemmepasse børnene, ellers er det ikke så svært at tilføje institutionsudgifter til beregningen.

Denne artikel om hvad det koster at have børn er femte afsnit i Pengepugerens serie om de monetære udgifter ved at være forældre. Du kan læse alle afsnit herunder. Hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet, modtager du også besked om fremtidige opgørelser.

Indholdsfortegnelse

Beregningsmetode

Tallene er hentet fra YNAB, hvor jeg troligt har registreret alle transaktioner. Det sker, at en kvittering bliver væk, og at nogle ganske få udgifter bliver placeret i den forkerte kategori. Med disse forbehold in mente, afspejler denne serie med ganske høj præcision vores økonomiske virkelighed.

Denne gang har jeg også tilføjet udgifter til mad og dagligvareindkøb. Det er svært præcis at vurdere deres andel, men vi er små småt begyndt at kunne mærke et lille pres på badbudgettet, så det er på tide at inkludere denne post. Endvidere må vi nok også erkende, at drengene konsumerer en ikke helt negligerbar mængde is og lignende. Udgiften for hvert barn er en estimeret beregning baseret på vores samlede udgifter til mad, dagligvarer, is og snacks i perioden.

Da lillebror er født godt 3 år og 1 måned efter storebror er det nødvendigt at justere tallene lidt. Derfor er udgifterne for lillebror fremskrevet til et helt år. Dvs. for hver 11 kr. opregnes til 12 kr.

Hvad har det kostet os at have børn?

I tabellen herunder er resultatet af 5 år som forældre. De blå kolonner viser seneste periode.

Klik for større billede.

I alt var udgifterne ved storebrors femte år på 13.612,68 kr. Hvoraf knap 6.000 kr. var prisen på de sidste tre måneder i børnehave, inden vi meldte ham helt ud.

Lillebror var noget billigere i drift. Primært fordi han endnu ikke spiste så meget og stadig til dels ammede. Bleer udgjorde en relativt stor andel, men trods alt ikke mere end 1.554 kr.

I alt brugte vi 19.259,07 kr. ved de to drenges femte og andet leveår.

Et historisk perspektiv

Knap 20.000 kr. er betydeligt lavere end årene forinden. Særligt fordi posten til pasning er væk. Havde de begge gået i hhv. børnehave og vuggestue, måtte vi forvente en samlet ekstraudgift på ca. 55.000 kr.!

Køb af legetøj er også faldet i forhold til tidligere år. Måske fordi vi knap har plads til mere. Samtidig er særligt svigerforældrene meget glade for at give legetøj, og Fru Pengepugeren har ofte udskiftet butikkerne med loppemarkeder, hvor legetøj ofte kan købes for småpenge.

Tøj har heller ikke tynget meget på budgettet. Folk smider om sig med aflagt børnetøj. Sko er til tider en nødvendig udgift, men mormor og morfar er heldigvis lige så glade for at købe børnetøj som legetøj.

Lillebror bruger naturligvis ofte det, som storebror ikke længere kan passe. Det er nogle gange lidt sjovt at se den yngste gå klædt præcis som sin bror 3 år forinden.

Hvad bringer fremtiden?

Storebror kommer muligvis til at gå lidt i børnehave, inden han starter skole om et år. Forhåbentlig er der mulighed for at tilmelde sig deltidspasning, da han alligevel ikke vil være der så lang tid ad gangen.

Med ny have kommer også behovet for at bygge ny legeplads. For nylig købte vi derfor en trampolin. Men hvis jeg også hopper på den, så falder købet vel ind under kategorien ‘hus og have’, eller va’? Ellers har vi holdt os til at bygge gynge- og klatrestativ med træstammer fra egen have. Det kostede kun lidt reb og et par skruer.

Jeg forventer, at status for 6. og 3. år viser øgede udgifter til børnene, men ikke voldsomt meget.

Børne- og ungeydelsen

Formålet med denne serie er primært at følge udgifterne ved at have børn. Da de fleste forældre i Danmark modtager den skattefri børne-og ungeydelse, er dette dog også værd at regne lidt på. I perioden modtog vi 18.228,00 kr. til lillebror og 14.436 kr. til storebror. Vores drenge gav med andre ord et samlet overskud på 13.404,93 kr.

Dertil har vi i perioder modtaget tilskud for hjemmepasning. Det vil dog være urimeligt at medregne dette uden samtidig at inkludere alternativomkostningen ved kun at have én lønindkomst. En beregning, der er meget individuel og derfor kun interessant for os selv.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

4 kommentarer til “Hvad koster det at have børn? (5. og 2. år)

 1. Hej Pengepugeren.

  Jeg vil bare lige skyde ind med, at jeg synes det er enormt interessant at følge din blog – især heromkring børn, da børn især er en interessant post i økonomien. Det er især spændende at få et lille indblik i, hvordan de faktisk skaber overskud for lige netop jeres økonomi. Har I overvejet at regne lidt på omkostningerne, hvis det tøj I har fået foræret i gaver og lign., var noget I selv skulle investere i? Er det noget der kan gå helt i negativ ift. jeres børne- og ungeydelse?

  Jeg har hørt mange anekdoter omkring folk, der slet ikke kan få økonomien til at hænge sammen efter at de have fået børn. Og jeg synes det er lidt uretfærdigt faktisk at give børnene skylden, hvad enten helt eller delvist. Men da jeg ikke selv har børn har jeg svært ved at sætte mig ind i hvad det reelt kræver af omsætning.

  Men jeg synes det er en rigtig spændende blog-serie at følge med i. :)

  Mvh,
  Mikkel

 2. Hej Pengepugeren,

  Interessant indlæg. Jeg har ikke selv børn, men det er virkelig tankevækkende, hvor meget pasning fylder i det samlede børnebudget.

  Håber på flere gode artikler i fremtiden.

  Mvh.
  Peter

 3. Pingback: Hvad koster det at have børn? (1. år) - Pengepugeren
 4. Pingback: Spar penge i hverdagen: En realistisk guide til at leve billigt - Pengepugeren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com